Hoe werkt dat?
Als een gaatje nog in een vroeg stadium is, kunnen de mineralen uit speeksel en fluoride zich weer in het tandglazuur vastzetten. Hierdoor kan het glazuur zich herstellen en het gaatje weer opvullen. Maar er zijn wel enkele voorwaarden voor succesvolle remineralisatie:
- Vroege opsporing: Remineralisatie werkt alleen bij heel oppervlakkige gaatjes. Zodra een gaatje dieper in de tand komt, wordt reparatie lastiger.
- Goede mondhygiëne: Reguliere bezoeken aan de tandarts en goede mondhygiëne zijn essentieel voor het behoud van een gezonde mond.
- Vermijden van suikers en zuren: Minder suiker en zuur eten en drinken kan de kans vergroten dat het gaatje zich herstelt, omdat de tanden dan minder vaak worden aangevallen door zuur.
Tandarts helpt mee
De tandarts kan ook helpen door producten met een hoge concentratie fluoride aan te brengen of speciale behandelingen uit te voeren die remineralisatie bevorderen.
Kortom, remineralisatie kan inderdaad kleine, oppervlakkige gaatjes herstellen, zolang het glazuur nog niet te ver is aangetast.